תזונה ואלצהיימר 26.12.2017

צריכה גבוהה של פחמימות בגיל המבוגר והסיכון לחלות באלצהיימר

צריכה גבוהה של סוכר ופחמימות עלולה להגדיל את העומס העמילואידי במוח ולכן מהווה גורם סיכון למחלת אלצהיימר

חוקרים מאוניברסיטת קנזס בדקו את הקשר בין תזונה לבין הצטברות עמילואיד במוח שהינה אחד מגורמי הסיכון למחלת אלצהיימר ומצאו כי צריכה גבוהה של סוכר ופחמימות עלולה להגדיל את העומס העמילואידי במוח ולכן מהווה גורם סיכון למחלת אלצהיימר.

אין כיום מידע רב לגבי הקשר בין תזונה להצטברות עמילואיד במוח בגיל המבוגר. במחקר המתואר להלן העריכו החוקרים את הקשר בין מדדים גליקמיים שמקורם בתזונה לבין העומס העמילואידי במוח והתפקוד הקוגניטיבי אצל קשישים בעלי תפקוד קוגניטיבי תקין.

במסגרת המחקר בוצעו ניתוחי חתך המקשרים בין מדדים גליקמיים שמקורם בתזונה [תזונה הכוללת עומס גליקמי גבוה, צריכת סוכר ופחמימות, ועומס גליקמי] לבין עומס עמילואידי במוח כפי שנמדד באמצעות טומוגרפיית פליטת פוזיטרונים florbetapir F-18) ותפקוד קוגניטיבי בקרב 128 קשישים בעלי תפקוד קוגניטיבי תקין אשר מסרו נתוני התאמה למיון עבור מחקר "מניעת אלצהיימר באמצעות פעילות גופנית (APEX)" של אוניברסיטת קנזס. המחקר החל בשנת 2013 ועדיין נמשך.

על פי תוצאות המחקר, רמות העמילואיד היו גבוהות בקרב 26% (33) מטופלים. תזונה הכוללת עומס גליקמי גבוה (P = 0.01), צריכת סוכר (P = 0.03) וצריכת פחמימות (P = 0.05) היו גבוהות באופן מובהק אצל משתתפים עם עומס עמילואידי גבוה. גם תזונה הכוללת עומס גליקמי גבוה וגם מדדים גליקמיים אינדיבידואליים שמקורם בתזונה (צריכת סוכר, צריכת פחמימות ועומס גליקמי) נמצאו קשורים לעומס העמילואידי הכללי ולעומס באיזורים ספציפיים במוח ללא קשר לגיל, מין ורמת השכלה (P ≤ 0.05). התפקוד הקוגניטיבי נמצא קשור רק לצריכת הסוכר היומית, כאשר צריכת סוכר גבוהה נמצאה קשורה לתפקוד קוגניטיבי כללי נמוך יותר.

המסקנה העולה מהמחקר היא שתזונה הכוללת רמות גבוהות של סוכר נמצאה קשורה לעומס עמילואידי גדול יותר במוח, ולכן ייתכן שתזונה עלולה להשפיע על הצטברות עמילואיד במוח ועל הסיכון לחלות במחלת אלצהיימר.

מקור:

Taylor MK, Sullivan DK, Swerdlow RH, et al. A high-glycemic diet is associated with cerebral amyloid burden in cognitively normal older adults. Am J Clin Nutr. 2017;106(6):1463-1470.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29070566

נושאים קשורים:  עמילואיד,  אלצהיימר,  קשישים,  תזונה,  סוכר,  פחמימות,  תפקוד קוגניטיבי,  מחקרים
תגובות